Vliegvisgroep The Leader

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vliegvissen Wintervisserij Wintertijd....toptijd

Wintertijd....toptijd

E-mailadres Afdrukken PDF

Tegen de tijd dat jullie dit lezen zal de winter zijn intrede hebben gedaan. In deze tijd verandert er veel, de bomen hebben hun bladeren laten vallen, de temperatuur zakt soms tot onder het vriespunt en nog veel meer.... De meeste vissers ruimen in deze tijd hun spulletjes op en besteden hun "vrij tijd" aan moeders voor het opknappen van de woonkamer of zo, sommige beginnen met het bouwen van een hengeltje en weer andere vullen hun vliegendozen voor de komende zomer. Jammer, in deze tijd valt er zo veel te beleven aan de waterkant. Zo komen er vele bijzondere vogels naar Nederland, ook wel wintergasten genoemd en weer andere vertrekken naar warme oorden. Nog een dergelijke wintergast, de blankvoorn, deze vis zoekt als het kouder wordt de diepere stukken van de polder op en vaak ook plekken die wat meer in de luwte leggen. Deze luwte plekken zijn vaak te vinden bij boerderijen, bruggetjes en nog veel meer plaatsen. Soms zijn er hele sloten die in de zomer vol zitten met voorn en ineens bij het kouder worden leeg zijn. Deze vissen kruipen lekker bij elkaar in de wat dieper stukken, maar zijn nog steeds heel goed te vangen met een diep geviste nimf. Ook de voorns van het grote water trekken in de winter naar plaatsen waar het warmer is en waar meer voedsel aanbod is. Dit kunnen afwatering sloten zijn die uitmonden in het grote water maar zeker niet te vergeten de havens! Het patroon voor deze keer is dan ook de winternimf waar hieronder het bindpatroon staat. We beginnen met het verzwaren van de haak met een aantal wikkelingen looddraad, en hierbij geldt natuurlijk hoe meer hoe zwaarder! Dan zetten we het binddraad op en hiermee wikkelen we een paar keer heen en weer over de looddraad om het goed vast te zetten.

Als je dit gedaan hebt een paar druppeltjes lak erover en dan zit het goed vast. Aan de achterzijde zetten we nu een stripje beetle wing op of een andere glimmend folie van 4 mm breed en stukje koperdraad wat straks dienst doet als ribbing. Voorzie de binddraad nu van dubbing en maak een mooi lijfje die aan weerskanten taps is (zie de tekening) daarna sla je de folie over de dubbing en zet deze goed vast (nog niet afknippen). Dan met het koperdraad een mooie gelijkmatige ribbing maken en zet het koperdraad voorin vast. Nu kan je beide afknippen, met de dubbingnaald een beetje dubbing uitpluizen en het kopje en het ruggetje lakken.

Nu is de vlieg klaar voor gebruik.

Het vissen met deze vlieg, in de winter gebruik ik vaak twee vliegen waarbij de tweede vlieg (dropper) dmv de bloedknoop met één uiteinde langer op de leader wordt gezet. Dit doe ik ongeveer 30 cm boven de punt vlieg (bij de visserij in diep water 2-3 mtr) dan nog een beetverklikkertje erop en deze moet zo hoog staan dat de onderste nimf wel de bodem haalt! Werp nu het geheel het water in en laat het goed afzinken en vis het met hele kleine rukjes terug. Bij het vissen met twee nimfen moet de onderste vlieg altijd het zwaarste zijn, doet u dat niet...... het is heel lastig om met koude vingers de boel uit de knoop halen. Voor het vissen in polderwater is het vissen met één nimf meestal voldoende, twéé nimfen is voor sneller afzinken en het zoeken naar de juiste waterlaag waar de vis zich begeeft. Voor het vissen in de winter geld één vuistregel, zoeken, zoeken en zoeken, maar heb je ze gevonden, kan het voor hartverwarmde momenten zorgen en..... onthouw deze plek, vaak zijn in de winter honkvast!

Heel veel plezier tijdens het wintervissen en vooral veel succes!

P.S. de winternimf kan in alle kleuren gebonden worden.

André Miegies

Leader december_2008_winternimpf

Laatst aangepast op zaterdag 03 december 2011 16:17  

Laatste reacties

Inlog formulier


Kalender

April 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Agenda

za 20 apr @09:00 -
gezamenlijke visdag
wo 15 mei @20:00 -
bindavond
zo 26 mei @09:00 -
gezamenlijke visdag
Banner