Vliegvisgroep The Leader

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home vliegvissen-overig Een bijzondere ontmoeting

Een bijzondere ontmoeting

E-mailadres Afdrukken PDF

Wat bezielt je eigenlijk als je midden in de winter in de vrieskou in je auto stapt en richting de Lek rijdt om daar met een paar zielsverwanten het dubbelhandig werpen onder de knie te gaan krijgen?
Dat vraag ik mij ook weleens af als ik nog lekker onder het warme dekbed lig en de wekker afloopt op de vroege zondagochtend. Maar eenmaal fris gedoucht en een vluchtig ontbijt te hebben genomen komt er toch alweer een lichte spanning in mij op. Je doet dat dubbelhandig werpen tenslotte niet iedere dag en er valt nog een hoop te leren en dat zoiets dan onder de vakkundige leiding van Jeroen Wöhe gebeurt, dat maakt het wel heel bijzonder. Jeroen is tenslotte niet de eerste de beste, hij is professioneel visgids in Canada BC en staat daar dagelijks met een dubbelhandige hengel te vissen en te gidsen op pacifische zalm en steelhead. Dus niet de eerste de beste en hij is dan ook nog eens bereid om zijn familiebezoek in ons landje te onderbreken om ons wegwijs te maken.
Rijdend over de Lekdijk zie ik dat het water behoorlijk hoog staat en dat het moeilijk zal worden om het water in te gaan. Bij de parkeerplaats staan al een paar zielsverwanten en niet veel later volgen er nog een aantal waaronder Gerrit van Middelkoop, die namens The Leader deze ochtend heeft georganiseerd. Het zijn voor mij allemaal bekende koppen, die ik ook een jaar eerder bij een werpdemo van Jeroen heb gezien. Er zitten beginners bij en een aantal die al in Rusland en Canada geweest zijn.

 

leader juni_2011_1

 

We hebben een leuke groep en Jeroen neemt het woord en legt een aantal basisprincipes uit. Wij slurpen alle informatie in ons op en proberen ons voordeel ermee te doen.

Vanwege het (te) hoge water besluiten we op het gras te gaan oefenen, het gaat hoofdzakelijk om het Skagit- en Scandiwerpen. Beiden zijn een vorm van Speycasten waarbij de lijn in of op het water (gras) blijft liggen alvorens de voorwaartse worp wordt ingezet. Over de specifieke verschillen en hoe of waar deze technieken te gebruiken zijn kom ik in een later artikel nog terug.

In samenwerking met Jeroen heb ik een serie van drie Skagit hengels ontworpen, waarvan de lichtste door Jeroen al een jaar in de praktijk is getest. De hengels had ik deze dag meegenomen en waren voor het eerst door de deelnemers te gebruiken en daar werd door een aantal gebruik van gemaakt.

Het fijne van zo'n ochtend is dat je verschillende materialen kan gebruiken en dat daarmee duidelijk wordt hoe belangrijk de lijn bijvoorbeeld is. Je kan een uitstekende hengel hebben, maar als de lijn niet klopt, dan heb je er niets aan. De juiste combinatie is bij deze manier van werpen zeer belangrijk.

Jeroen instrueerde iedereen en gaf persoonlijke adviezen en tips waarmee je aan de slag kon. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen dat is het credo, men beweert wel dat je tienduizend worpen moet maken om het onder de knie te krijgen. Nou heb ik geen teller op mijn handgreep zitten, maar dat je veel moet oefenen is wel zeker. Niet om worpjes te maken van pak weg twintig meter, maar wel om zoals Jeroen tussen de vijfendertig- en veertig meter uit te komen.

Op zich doet de kop van dit artikel eer aan de bijzondere ontmoeting die wij met elkaar aan de Lek hadden, maar daar doel ik met de kop niet op. De bijzondere ontmoeting vond pas plaats toen wij allen al stonden te werpen en er plotseling iemand bepakt met een rugzak vol reels, lijnen en hengels de werparena betrad. Hij ging één voor één iedereen een handje schudden en ik was als laatste aan de beurt en nog voordat ik de uitgestoken hand kon aanraken, begon de persoon in kwestie aan een nauwgezette beschrijving van wie ik ben en wat ik doe.

"Goedemorgen, jij bent Ton Temming en jij doet....enz. enz.", ik stond met een mond vol tanden en liet hem begaan. Toen zijn relaas over mijn persoontje ten einde was zei hij: "Ik ben Hans Boomsluiter en ik ben en doe.......enz. enz.".

Dat mag je een bijzondere ontmoeting noemen, want in mijn hele zesenvijftigjarige leventje heb ik nog nooit met iemand op zo'n manier kennis gemaakt, niet vervelend overigens, maar eerder indrukwekkend. Wat een aparte kerel dacht ik en ik ging even informatie bij Jeroen en Gerrit van Middelkoop inwinnen en wist via hun dat het wel goed zat en dat Hans een begeesterd zalm- en steelheadvisser was en inmiddels in de stijl van Jeroen kon werpen.

Dat gevoegd bij Hans' kennis in het geven van instructie maakt, volgens Jeroen, van hem een ideale werpinstructeur en Jeroen vertelde mij fijntjes dat hij Hans aan zijn klanten aanbeveelt om het dubbelhandigwerpen te leren. Er komen bij Jeroen nog jaarlijks mensen die helemaal niet kunnen werpen en daardoor niet of nauwelijks iets vangen. Ook maakte Jeroen kenbaar dat er veel klanten van hem wel een hoop spullen kopen, maar heel vaak niet het juiste en een winkel om het goede materiaal te kopen zit daar niet bepaald om de hoek.

 

leader juni_2011_2

leader juni_2011_3

Na de oefenochtend, die heel succesvol was, zijn Jeroen, Hans en ik nog even wat gaan eten en tijdens dat etentje hebben we een aantal zaken met elkaar besproken om de klanten van Jeroen een dergelijk fiasco te besparen. Dat heeft geresulteerd in een samenwerking tussen ons, waarbij Jeroen de regie in handen heeft en Hans en mij aanstuurt. Hans voor het werpen en het instrueren en mij voor de juiste materialen. Hierdoor kon iedereen die naar Jeroen gaat gebruik maken van de gratis Freeclass Speycasten en er zeker van zijn bij mij het juiste advies te krijgen en alle materialen onder één dak kan vinden. Behalve de afspraak met Jeroen hebben Hans en ik dat ook afgesproken met een andere visgids: Jos Vanrunxt. Hij organiseert samen met Jeroen vistrips naar Rusland op de atlantische zalm.

Inmiddels hebben Hans en ik zo'n vijftien zondagochtenden aan de Haarrijnse Plas aan de A2 de Freeclass Speycasten gehouden. Door de kennis, enthousiasme en plezierige stijl van lesgeven door Hans waren de ochtenden niet alleen uiterst leerzaam, maar ook ontspannend en gezellig. Er was meer dan voldoende belangstelling van mensen uit het hele land en zelfs vanuit België, voor Hans en mij een reden om in de toekomst soortgelijke initiatieven te gaan ontplooien. Wij rusten niet voordat je goed met de dubbelhandige hengel overweg kan en dat niet alleen voor het vissen op zalm en steelhead, maar ook in ons land op roofblei, zeeforel, zeebaars en snoek op groot water.

Kom maar eens langs bij één van onze volgende initiatieven dan heb je misschien net als ik, ook een bijzondere ontmoeting.

Voor een fotoimpressie van de Freeclass Speycasten kan je kijken op www.traditional.nl of op www.dutch-spey-cast.nl

Laatst aangepast op vrijdag 11 november 2011 00:04  

Laatste reacties

Inlog formulier


Kalender

April 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Agenda

wo 15 mei @20:00 -
bindavond
zo 26 mei @09:00 -
gezamenlijke visdag
Banner