Zout water
- Details
- Categorie: Zout water
- Hits: 814
Door een combinatie van factoren (kinderen, werkdrukte, duim- en polsklachten) was het al weer even geleden dat ik een vliegenhengel in mijn handen had gehad.. normaalgesproken eind april een zeeforel-trip naar Denemarken maar dat genot is mij tot grote droefenis inmiddels al twee keer ontzegd. In plaats daarvan een midweekje geboekt aan het OVM in de bibio periode waarin ik het jaar daarvoor erg goede zaken had gedaan. Dit jaar zoals in een eerder artikel door Kees al beschreven was het erg taai; veel regen, een harde noorderwind van ruim 5-6 bft en in de verste verte geen bibio te bekennen. Met een bellyboat ben je echter op het OVM in het voordeel omdat je je gemakkelijker verplaatst zonder de vis te verjagen (peddelen met zo'n harde wind is overigens geen pretje) en op plekken kunt komen waar minder wordt gevist of waar je qua wind beter uit de voeten kunt. Gewapend met een dieptevinder om de taluds en ondieptes te kunnen opsporen is het gelukkig nog wel gelukt een aantal mooie vissen te vangen; meeste zelfs droog (!) ondanks het ruige water.
Daarna weer een hele poos niet gevist, maar begin juli eindelijk een weekje welverdiende vakantie met de familie naar zeeland, vlakbij Zoutelande en dan gaat uiteraard de vliegenhengel mee! Dat had mijn echtgenote toch maar weer goed geregeld
Ook deze week kenmerkte zich helaas door relatief prutweer en enkele dagen met (te) harde wind maar gelukkig lukte het toch nog om een paar avonden te vissen voordat ik werd ingehaald door het getij en de harde wind. Op mijn eerste vakantiedag had ik overdag op het strand van Zoutelande al de vele palenrijen gezien; relatief kort en ze zagen er op één of andere manier niet zo "vissig" uit.. Westkapelle was echter veelbelovender; mooie lange palenrijen en diep water vlak bij de kust. Er was op google maps zelfs een mooie krib zichtbaar die bij laag water wel eens toegankelijk zou kunnen zijn!
Op de bonnefooi na kinderbedjestijd daar naartoe en helaas stonden er al 3 kunstaasvissers aan het eind van de pier. Op gepaste afstand ben ik gestart met vissen en het viel al meteen op dat er flink wat leven in de brouwerij was. Overal sprongen kleine visjes en kolkte het water van de vis (uiteraard alleen waar de andere vissers stonden). Ondanks verwoede pogingen met allerlei soorten verzwaard en onverzwaard kunstaas hadden de vissers geen succes. Korte tijd later nadat er al 2 waren afgedropen uit pure frustratie zag ik mijn kans schoon en vroeg toestemming aan de overgebleven visser om naast hem te staan. Met mijn vertrouwde setup (#8 1.5ips glaslijn, 2-3m 0.40" fluorocarbon leader en verzwaard craftfur garnaaltje op een SC15 #1/0) was het meteen al bij de eerste worp raak! Een sterke moddervette zeebaars van tegen de 40cm. Al snel volgden er meer vergelijkbare vissen en zodra de schemer inviel ook nog eens een mooi aantal horsmakrelen (jammer genoeg geen "normale" makrelen). Allemaal geen monster vissen maar erg leuk tijdverdrijf!
Last minute uiteraard nog even Westkapelle aan m’n app toegevoegd…
Iedere dag schuift het getij zo'n 30-40 minuten naar achteren, wat ervoor zorgde dat de pier steeds later toegankelijk werd (vanaf grofweg 110-120 onder NAP) maar de dagen erop waren de omstandigheden gelukkig nog gunstig genoeg om deze sessie in de herhaling te gooien. Het eerste uur was dan even "overleven" met vissers en hordes dagjesmensen die blijkbaar nog nooit een vliegvisser hadden gezien en recht achter je gingen staan maar zodra het donker werd en de pier onder water dreigde te gaan lopen trad de rust weer in. De 2e en 3e dag namen de vangsten nog verder toe, zelfs tot in de dikke dubbele cijfers! Tot verwondering van collega vissers met shads/twisters/pluggen/etc waarbij het maar niet lukte. Sleutel tot mijn succes was waarschijnlijk het heel rustig (en onregelmatig!) binnen vissen, wat met kunstaas lastiger is. Dat is ook precies de reden dat ik zo'n voorstander ben van intermediate (glas)lijnen en als het even kan geen zware zinklijnen waarbij je als een jekko moet binnenstrippen omdat je anders je streamer of met nog meer pech zelfs je hele lijn aan de vlijmscherpe oesters en stenen verliest.
De rest van de vakantie was het over met de vispret maar ik heb de smaak weer goed te pakken. Ik kan niet wachten om de Europoort weer onveilig te gaan maken binnenkort!
- Details
- Categorie: Zout water
- Hits: 497
Essentieel voor de zeevissers onder ons, maar ook voor de visserij op de grote rivieren met getijdenwerking: getijvoorspellingen! Zelfs op zoet water is er vaak wel verband te leggen tussen aasmomenten en de fase van het getij.
Bij de zeebaarsvisserij op de Maasvlakte en in de vele havens van de Europoort is gedetailleerde kennis van het getij essentieel om in te schatten welke stekken goed bewaadbaar zijn. Sta je niet ver genoeg in het water (op de meeste plekken achter de stenenrij), dan heb je het beste recept te pakken om je peperdure (glas)lijnen stuk te trekken op de vlijmscherpe stenen en oesters. Bovendien ben je kansloos als je een grote vis durft te haken...
Per stek heb je altijd zo'n magische waterhoogte grens waaronder je daar goed uit te voeten kunt. Als algemene vuistregel kun je 0cm tov NAP aanhouden; maar het verschilt wel enigszins per locatie.
Met name aan zee kan de invloed van wind en stroming behoorlijk groot zijn (stuwing) en een afwijking van het astronomisch getij geven van ruim 30cm wat vervelend kan zijn als je daar geen rekening mee houdt.
Sinds jaar en dag gebruikte ik zelf voor mijn getijdevoorspellingen de website van rijkswaterstaat: https://waterinfo.rws.nl. Behalve waterhoogte is daar nog veel meer interessante informatie te vinden voor ons als vissers. Neem bijvoorbeeld waterafvoer/debiet. Vele riviervissers gebruiken deze om de optimale (snoek)baars condities te voorspellen. Maar ook watertemperatuur kan erg nuttig zijn in het voorjaar om te weten wanneer bepaalde vismigraties eraan zitten te komen. De website zelf is erg uitgebreid en goed te gebruiken vanaf achter je pc, maar niet erg geschikt voor op je gsm aan de waterkant... vandaar dat ik hiervoor een webapp heb geschreven die de rws data in een wat handiger jasje giet voor gebruik op je telefoon; via onze clubsite beschikbaar voor geïnteresseerden. Het aantal locaties is beperkt maar kan eenvoudig worden uitgebreid op aanvraag.
Screenshot:
Waterhoogte tov NAP: gemeten getij
Waterhoogte verwacht: voorspelling incl stuwing wind/stroming
Waterhoogte astronomisch: theoretisch getij obv locaties van zon en maan tov de aarde
De app kan ook als website worden gebruikt; bookmark dan het adres: https://vliegvisgroeptheleader.nl/getij
Om deze als "app" op je telefoon te installeren (deze draait dan los van je browser):
Iphone:
→ Add to Home Screen / Zet op beginscherm
Android:
klik op de 3 verticale puntjes rechtsboven in de browser en kies Add to Home Screen / Toevoegen aan startscherm
Veel plezier ermee!
Vragen/opmerkingen: tim.de.witvliegvisgroeptheleader.nl