Vliegvisgroep The Leader

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vliegvissen Alle artikelen
Vliegvissen

Vastzittende hengeldelen

E-mailadres Afdrukken PDF

Wie kent het niet.. hengeldelen die telkens los schieten! Niet ongevaarlijk, want mocht een flinke vis op zo'n moment aanbijten dan loop je een grote kans op een ongewenst extra hengeldeel. Een klein beetje kaarsvet over de bus wrijven doet vaak wonderen. Let erop, maar een heeeel klein beetje want anders krijg je steeds een tikkend geluid bij het werpen (gelukkig eenvoudig te verhelpen door het kaarsvet deels weer weg te halen).

Aan de waterkant of op het water heeft het gros niet altijd een waxinelichtje bij de hand dus is het enige alternatief om de delen telkens weer vast te drukken om de paar worpen. LET ER WEL OP dat de hengeldelen NIET NAT zijn wanneer je dat doet; zeker bij koud weer en in zout water! Dit laatste overkwam mij ruim een jaar geleden in een bellyboat op het Oostvoorne meer. De delen waren nat geworden met zout OVM water, de buitentemperatuur was laag en bij het flink aandrukken van de 2 delen hoorde ik ze gewoon vacuum zuigen.. *FLOP* Maar goed, dat zijn zorgen voor later, bij de auto; lukt altijd wel weer om ze uit elkaar te krijgen.

NIET DUS! Een hele reeks aan methodes geprobeerd:

  • hengeldelen in de knieholtes en uit elkaar proberen te trekken met je handen achter je rug
  • met 2 personen aan ieder eind met het volle gewicht eraan gehangen
  • de bussen gekoeld met ijsblokjes (het mannetjes-deel zou dan krimpen)
  • de bussen verwarmd met zeer heet water (het vrouwtjes-deel zou dan uitzetten)
  • combinatie van de laatste 2
  • kruipolie erin proberen te laten lopen.. gaf alleen maar een kliederzooi en delen die glad werden

Uiteindelijk kwam ik zojuist een youtube filmpje tegen die ik jullie niet wil onthouden, waarmee het na een jaar zowaar is GELUKT om ze los te krijgen!!

Ik snap nog steeds niet goed waarom dit wel werkte en bijvoorbeeld de eerste 2 methodes niet, maar who cares, ze zijn weer los!!

Voor de geinteresseerden hier het filmpje!

NB: in het filmpje draait/tordeert hij een paar keer de delen; dit zou ik absoluut niet doen! De duct-tape methode werkt blijkbaar ook prima in combinatie met de knieholte grip en reduceert het risico op breuk.

https://www.youtube.com/watch?v=aTXQCYSScJM

Laatst aangepast op woensdag 07 april 2021 15:40
 

Suske en Wiske en de Paasbaars van de Ronde Bleek

E-mailadres Afdrukken PDF

Een weekendje vissen met overnachten in Sterksel, Pasen 2019.

Het zou de titel van een goeie strip van Suske en Wiske kunnen zijn. Mijn zoon en ik wilden er eens op uit om ons alleen maar op de visserij te kunnen concentreren. Mij leek dat prachtig, want nadat hij jarenlang geen vlieghengel had aangeraakt, begon Tijn een goed jaar geleden weer mee te gaan op visuurtjes. Ik probeer hem dus voorzichtig weer de hobby binnen te hengelen, want wie weet wil hij me dan later ook nog wel eens mee vragen. Er is dus het directe plezier van het moment zelf, maar ook het vooruitzien naar ….. Laat ik het maar eerlijk toegeven.

Tijn: hoewel geen diehard vliegenfanaat, heeft toch een respectabele lijst van visprimeurs in de kring van ons gezin. De eerste Waling die een voorntje ving aan een stokje met een touwje en een haakje; de eerste ook die een kanjer van een snoek ving, van tegen de meter. De eerste forel, de eerste maatse forel een jaar later, de eerste die er een op Ruigenhoek ving, houder van het kanjerrecord der Walingen aldaar, en houder van het familierecord met 8 stuks op een zaterdagmiddag aldaar, afgelopen oktober. Die maatse forel, die mat exact 23 centimeter, gevangen ergens in Tjechië. Maar om die 23 te halen moesten we hem wel uitrekken op de meetlat, en ook nog wat platter uitdrukken, ook voor meer lengte, want het was allemaal maar heel erg kielekiele.

De jury eromheen was echter eensgezind: goedgekeurd voor consumptie, en in de pan verdween het beestje. Na een klein kwartiertje diende de campingbeheerder het op als een tapa a la trucha. Zomeravondpret alom. Met zo’n vent als maat kun je dus best naar Sterksel toe. Nou heeft de Ronde Bleek, voor zover mijn herinnering gaat, nog niet echt een reputatie van ‘daar moet je geweest zijn’ in kringen van The Leader. Ik ben er 3 keer geweest met mensen van de club, en kwam 1 keer tot een vangst die tot nog toe mijn recordvis is, eentje wat hoger in de middelmaat van wat men daar vangt. Clubbreed was het ook niet spectaculair. Laatst waren we met 6 man op 3 vlotten bezig, en dat leverde alleen wat verspreide aanbeten op. Maar ‘s ochtend ving een man in een bellyboot er 4. Bij mij niet eens een tikje. Gelukkig had mijn vlotmaat Henk nog een forse schermutseling met een Bleekse vis, maar het beest herwon, te snel, op eigen kracht de vrijheid. Maar het gedoe daar, plus toch de kans om echt grotere vis te vangen, dat blijft me aanspreken. Tijn wou ook wel iets, en toen kwam de truuk: de kinderen gaven mij een weekendje vissen cadeau voor mijn verjaardag, op de Bleek. Yes! Dus nu ook vissen tot in de avondschemering, en vanaf het ochtendgloren. Wie verkneukelt zich daar nou niet op?

image087

Dus in het Paasweekend was het zover. De zaterdag en zondag waren van ons. We hadden twee hengels, elk met een drijvende lijn. Plus één intermediate lijn, die op de 10 voeter kon. Ook nog wat zinkende leaders. We moesten dus zo nodig wel wat diepte kunnen bereiken. De andere was een 9 voets hengel voor een 8 lijn. Genoeg vliegen en ander spul erbij. Plus proviand, wat biertjes, chips en wat fruit. Twee luxe tuinstoelen, voor als we stalpoten van het staan zouden krijgen.

De zaterdag. Verrassinkje: eigenaar Jan Kursten had een man geregeld die als een soort halve gids tipjes en truukjes kwam meegeven. Eerst wat vooraf aan de kant, maar nadien ook op het water: hij speurde vanuit een eigen bootje naar plekken met actie en wees ons daar dan op. Zeer nuttig voor beginnende Bleekvissers. Twee andere mannen met weinig ervaring gingen het water op en vingen al direct de eerste forel. Zij blij, en de gids: zie je nou wel? Dat deed bij ons de lippen opkrullen.

Toen wij. De middag leverde ons niets op. Zelfs geen tikje. En we wisselden regelmatig van systeem: droog, nat, streamers en buzzers. En ook verkassen op de plas. Taai, maar wel in een hemels weertje.

Om te onthouden: knoop geen vlieg aan een loos stukje snoer dat op je vlot ligt. Een van de ergernissen op de vlotten is los en loos nylon snoer dat wij en de medevissers laten slingeren. Ik heb er zelf ook aan meegedaan, maar sinds een paar jaar heb ik altijd een zakje bij me, waar ik het loze spul in doe. Daar verzamel ik best wat mee, zeker nu ik niet meer idioot zuinig op elk stukje lijn ben. Maar op ons vlot was het weer raak. Meters soms, met beetverklikkers en ook nog twee met een vlieg eraan, compleet met weerhaak. Van je medevissers moet je het maar hebben. Dus Tijn zit een vlieg aan zijn tip te knopen, om dan te ontdekken dat hij het deed aan zo’n los rondslingerend stukje klotenylon. Wel lol, maar ook leerzaam.

De vangst. Aan een natte vlieg. Opeens ook nog een happy halfuurtje: er begint van alles aan het oppervlak te azen en we zitten midden in een ballet van forellekolken. Tijn helemaal in zijn knollentuin met zijn natte vliegen. Dan de Moby Dick aanbeet: als een orca komt er een vin naar de natte vlieg toe, geeft er een knal op, maar is ook gelijk weer los. Suizebollen is ons deel. We vissen nog even door bij een zonsondergang die zo mooi is als je hem maar bedenken kunt. Dan is het ballet afgelopen en is het voor ons ook mooi geweest.

image089

Napraten bij een biertje, vliegen te drogen leggen. Leaders controleren. O ja: Moby Dick en die vangstforel hebben de haken toch wel flink ver uitgebogen. Gelukkig konden we ze met beleid weer terugbuigen.

De zondag. Hetzelfde geldt voor de zonsopkomst: alleen al daarvoor is vroeg opstaan de moeite waard. Wekker op zes, vóór half zeven weer op de plas. Opnieuw dat kolkenballet. Maar dan de vis: nul. Vervolgens een paasontbijt waar we erg vrolijk van werden. Espressootje erbij, eitje goed. Tja wat wil eens mens dan nog meer? Vis, natuurlijk. Op de latere ochtendsessie had ik zelf mijn eerste aanbeet, een serieuze, flinke vis in beeld gehad, maar die was nog niet aan de vangst toe. Deze uitdrukking heb ik ooit eens overgenomen van Francesco Gentili, en ik krijg er gelukkig de innerlijke rust van die ik soms mis als ik weer eens een vis verspeel. Nog niet aan toe dus. Zo.

Lunchtijd, met het Bleekse broodje bal. Tips vernemen van dat stel dat op een vlot verderop toch wel enkele vissen ving. Snake streamers, blobs, booby dingesen en bloopers komen ter sprake. We kopen er wat en krijgen wat van dat vangstel. In ieder geval: die dingen binden kan nooit moeilijk zijn.

Tijn gaat omtuigen om wat dieper te kunnen vissen met die streamer. Ik had net een buzzertuigje erop en besloot om eerst daar nog mee door te gaan. Zij, dat stel dus, vingen daar ook mee. Terwijl Tijn zat te knopen deed ik vanaf de steiger alvast wat proefworpjes, en toen kwam de aanbeet van de middag: de paasbaars bleek het op me voorzien te hebben! Zo’n ukkedingetje, net driftig genoeg om iemand twee tellen het gevoel te geven dat er nu toch echt wel eens iets serieus op handen zou

kunnen zijn, maar daarna het bekende pieterige gesputter, en ja hoor….

image091

Kijk nou toch eens, dat streepjesbeestje. Haakje keurig in de bovenlip. Net wat groter dan de kleine postzegeltjes die ik ooit met een maat in de haven van Huizen ving bij de wintervisserij, en waarvan de sport voor ons was om ze juist van de haak àf te krijgen, in het water.

image093

Konden we zo weer door vissen zonder onnodig verlies van vistijd. Je moet toch wat, als je de school blankvoorns nog niet hebt gevonden…. Nee, dat dus nou net niet. Maar klein …. En nétig …..

Ik kan niet anders dan met de grootste vette grijns op de foto zien te komen. Okee, zo’n doorsnee middelmaatse bleekforel mag dan wel de eigenlijke bedoeling van ons zijn. Dertien in een dozijn voor mijn part. Maar bij gebrek aan, en om dat nog eens goed bij onszelf en ook bij iedereen om ons heen in te peperen: Dit kon nooit meer stuk. Gegrift in ons geheugen, en viraal de familiekring in geappt.

Natuurlijk gingen we het water weer op, maar dat was eigenlijk meer nog even wat afcorveeën.

De wapenfeiten zijn dan al geschied, er komt niet echt meer iets bij, en uiteindelijk taaien we halverwege de middag af. Het is zo wel goed geweest. We hebben immers nog een rit naar huis te doen, spullen op te ruimen en we moeten onze huiselijke rollen weer oppakken.

Maar die Ronde Bleek? Een heuse aanrader, zeker met die B&B overnachting. Vier sterren. En Tijn, weer iets verder binnen gehengeld soms, terug de vliegvisserij in? In de auto, op de weg terug, begint hij er warempel over dat Schotland, Inverpolly dus, hem ook wel wat lijkt.

Hee.

Kijk.

Nòu gaat het tenminste ergens over!

Je kunt het ook nog zo zien: Tijn heeft in de visserij meestal de primeurs, van ons tweetjes. Als hij nou op de Polly gelijk de maandagochtend zijn eerste zalm vangt, dan komt die van mij vanzelf ook. Zo gaat dat bij ons nou eenmaal. En daar heb ik dan desnoods nog de hele week voor ….

Prachtig toch?

Laatst aangepast op vrijdag 30 augustus 2019 22:26
 

Verslag van de geboorte van een vliegvisser

E-mailadres Afdrukken PDF

Sinds dit voorjaar is Bas Lievens lid van The Leader, en dit is zijn verhaal over zijn “coming out”

In het begin van de zomer 2019 gaan een zestal leden van The Leader naar de Wenne, een rivier in de Eiffel, en Bas is een van hen.

'"Beste Kees,

Deze foto's van onze meeting de 23e wil ik jou niet onthouden. Peter, Rini, Francesco en ik kwamen de 23e samen in het clubhuis om onze vistrip naar De Wenne te bespreken. Die meeting begon goed met goede koffie van gastheer Rick en het overnemen van een waadpak van Peter. Een mooie start van wat beloofde een nog mooiere dag te worden.  

Een grijze lucht en een mooie kabbel op het water deden mijn vissershart sneller kloppen. Rini had een hengel en reel meegenomen die ik mag gaan gebruiken tijdens de tip naar de Wenne. De eerste vliegenlat die hij kocht bij Temming. Leuk die geschiedenis. Na wat tips van zowel Rini als Rick mocht ik mijn eerste worpen maken op de put. En niet zonder resultaat! Vol trots ving ik op een klein zwart drijvend vliegje mijn eerste forel. Zo blij als een kind ving ik er daarna nog twee. Mijn dag kon in ieder geval niet meer stuk. Vol enthousiasme kijk ik uit naar de trip. Inmiddels heb ik samen met Dirk Schmidt de laatste spullen voor de trip besteld. Rest mij enkel nog het aanschaffen van waadschoenen. Ik heb er zin in! Een nieuwe passie is geboren. 

Bas"

Laatst aangepast op vrijdag 30 augustus 2019 22:22
 

Bezoek aan de Meijepolder op 16 dec 2018

E-mailadres Afdrukken PDF

Dat was even schrikken toen ik 's morgens naar buiten keek, alles wit, 2 cm sneeuw! Ik weet, het was voorspeld en we zouden geen nachtvorst krijgen en een beetje neerslag en daarna weer zon (kans op...) dus de clubdag ging door.

Hopen maar dat iedereen veilig aankomt, de Hazekade is maar smal en het asfalt glad! Uiteindelijk stonden er 7 man op de parkeerplaats, in de mist en de kou. Maar wel met een smile op hun gezicht.

Tussen de kerkgangers door vertrokken we de polder in langs de boerderij van meneer de Goeij. 

image075

Er waren 3 voornhengels mee gekomen maar die werden al gauw aan de kant gezet: geen voorn te bekennen. Maar Kees de Vries had na 3 minuten de eerste snoek al op de kant liggen, 87 cm en een dikke dame! En nog eens 3 minuten later pakte Simon Engwerda er een op de zelfde plek: 79 cm!

Terwijl Peter Jongerius er een loste in een andere hoek van de wetering!

image077

We stonden allemaal nog op een kluitje, streamers nat te maken in afwachting van waar gaat iedereen heen en de eerste vissen zijn al binnen! Dat beloofde wat!

Erwin , Simon en ik zochten een andere kavel op waar ik één vis ving en Erwin twee, waaronder de kanjer van de dag, 88 cm!! Ik hoor het hem nog zeggen: ” Zo, nou heeft deze hengel ook eens goed krom gestaan”.

Ergens in die periode ving Peter Jongerius elders zijn snoek, en daarna ging de polder op slot!!!! Geen aanbeet meer gehad, niemand!!

Heel even gedurende de ochtend leek het of de zon door zou kunnen breken, wij verheugd natuurlijk, maar misschien was dat wel het moment dat de vis niet meer wilde bijten.

image079

Het bleef mistig deze dag en ze werd steeds dikker.

Om half drie zaten we in De Halve Maan aan de soep, gehaktbal en bier. zeer tevreden!!

Laatst aangepast op vrijdag 30 augustus 2019 22:22
 

Skiën of vissen?

E-mailadres Afdrukken PDF

Zaterdag 13 april. Een dagje vissen op de Lenne in Sauerland met Peter en Rini. We hopen op een mooi voorjaarszonnetje en stijgende vis. Rini haalt me om 6 uur op. Een beetje vroeg voor mijn smaak. Twee uur later rijden we het heuvelachtig gebied in Duitsland binnen. Het begint te sneeuwen! Niet normaal. Zijn we op weg naar een dagje skiën in Winterberg? Het lijkt er wel op.

image065

Ik probeer de verwachtingen een beetje te temperen. Normaal vang ik op dit stuk van de Lenne 8 vissen op een taaie dag, 25 + op een goede dag. Vandaag sneeuwt het. Ik verwacht een zeer taaie dag. Drie vissen-de-man als we geluk hebben. De gezichten van Peter en Rini staan in mineur.

Dagvergunning afgehaald, hengels opgetuigd en we lopen naar het water. Er ligt een wit laagje over het gras. Het is koud en verstild, maar wel mooi. Het water steekt donker af tegen de witte sneeuw. Wat prachtig.

image067

Ik zoek een stek uit en maak mijn eerste worpen. Helaas geen reactie. Mijn vermoeden dat het een taaie dag wordt zie ik bevestigd. Ondertussen vallen de vlokken uit de hemel en heb ik moeite om mijn beetverklikker te zien.

Een appje van Peter komt binnen op mij smartphone. Een foto van een vlagzalm. "Tweede worp", staat er onder. Na een paar stekken afgevist te hebben is het ook bij mij raak. In een iets sneller stromend gedeelte van de beek haak ik vis. Yes! Van de nul af. Hierna volgen er snel meer. Voor de lunch staat de teller op 8.

image069
Dat past maar net.

Na de lunch laat ik Peter op mijn stek vissen. Ik ga een stuk waar ik eerder in de sneeuw stond opnieuw afvissen. Helaas wederom zonder resultaat. Ik ga naar een anders stuk. Ik zoek naar een vergelijkbare diepte en stroomsnelheid als het gedeelte waar ik vis ving. Weer is het raak. Helaas verlies ik hier twee vissen. Verder stroomopwaarts dan maar. Ik kom bij een stuk waar ik vaak vlagzalm vang. Worp na worp er gebeurd niets. Als ik opkijk zie ik een donker grauw front van wolken naderen en voel ik dat de wind opsteekt. De volgende sneeuwbui dient zich aan. Tijd om in te pakken.

image071
Peter: 7 vissen gevangen en meerdere vissen verspeeld (ja je kunt vissen of niet ;-)

image073
Rini: 9 vissen gevangen.

P.S. vergunning afhalen in Duitsland wordt steeds moeilijker. Neem je vispas mee anders wordt de staatsvergunning niet afgegeven.

Laatst aangepast op vrijdag 30 augustus 2019 22:21
 


Pagina 1 van 11

Laatste reacties

Inlog formulier


Kalender

November 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Agenda

za 11 dec @09:00 -
gezamenlijke visdag
wo 15 dec @20:00 -
bindavond
zo 16 jan @09:00 -
gezamenlijke visdag
wo 19 jan @20:00 -
bindavond
Banner