Logo

Door de stad Utrecht liggen de restanten van de ooit zo grote Rijn; met hoog water moet het daar niet droog gebleven zijn. De vaarroute van de Vikingen, op weg naar Dorestad. Nu Wijk bij Duurstede genaamd.

In het jaar 1122 ging men er in Wijk bij Duurstede toe over om de Rijn ter plaatse af te dammen en het water voortaan via de Lek naar zee te laten stromen (de Rijn was daar dus al lek!). Een bedienbare inlaat zorgde ervoor dat de zo ontstane Kromme Rijn voldoende water hield voor de scheepvaart van en naar Utrecht, maar de Utrechters hielden voortaan droge voeten. Het verlaagde waterpeil gaf aanleiding tot de bouw van de werfkelders!

Halverwege de stad Utrecht heet de "Rijn" voortaan Leidsche Rijn, op zijn weg naar Leiden en Katwijk waar de Rijn vroeger in zee uitmondde.

In de wijk Lombok ligt de voormalige houtzaagmolen De Ster, gelegen aan de Leidsche Rijn, niet ver van het oude Muntgebouw. Rondom de molen liggen nog sloten waarin vroeger de te verzagen boomstammen gewaterd werden, nu het Molenpark genaamd.

Als je op een zomerse dag over dit deel van de Leidse Weg fietst zul je vaak ruisvoorns zien, en, merkwaardig, vaak heel respectabel grote exemplaren. Simon ving er eens een van 36,5 cm.

Bas Lievens stuurde ons de volgende foto:

image037

Kijk, dat is nu een mooie ruisvoorn aan een vliegenlat!