Naast de standaard Zalmtrip naar Kola was ik gevraagd mee op zoek te gaan naar de 13 kilo plus Atlantische Zalm. Nieuw Zalmwater zoeken, dat pionieren moet je kunnen en willen, vergeet niet wij spreken geen Russisch en voor de mensen in dit gebied is Russisch de enige taal. Als we onze vismaten bij het station van Apatity afzetten, waar zij de terugreis aanvangen van een fantastische Zalmreis, begint voor ons een tweede reis. Samen met Jeroen Wohe en Henny van Eck, de jacht op de 13.5 kilo zalm en vissen in echt maagdelijke wateren. Thuis heeft Jeroen voor deze reis al vergunningen geregeld, schriftelijk aanvragen drie maanden voor vertrek, via Russische contacten eerder opgedaan. Vergunningen voor de Kietsa een zijrivier van de Kola, vergunningen die normaal helemaal niet te koop zijn, kortom een heel gedoe. De Kietsa een Noord rivier dus, de vorige twee weken hebben we gevist in de Upper Varzuga en de Pana, dat zijn rivieren die uitmonden in de Varzuga het zuiden van het schiereiland Kola in de Witte zee. Omdat we vissen in de bovenloop van die rivieren liggen de plaatsen waar gevist gaat worden maar een paar uur rijden bij elkaar vandaan. Groot water brengt grote vis dat is bekend, zo is het ook met de rivieren in Kola (het gebied heet Kola maar de grote Noord rivier heet ook Kola) de grote rivieren, Kola, Yokanga en de Panoi zijn wereldberoemd om daar gevist te hebben is al zeer bijzonder alleen de beleving is al fantastisch. Natuurlijk hebben we eerst een paar dagen in de Kola gevist, waar wij gewoon vergunningen kunnen kopen voor het openbare stuk bij Shonguy, je moet het even weten dit is een van de beste stekken van de Kola hier staan echt veel vissers de Russen komen van ver zelfs uit Moscow. Leuk te vertellen de locals betalen hier 200 roebel de Russen uit een ander gebied 400 roebel per dag en wij buitenlanders betalen 3000 roebel (100,- euro ) per dag. Een normale prijs voor een Russiche zalm-vergunning, hiermee mag je 24 uur vissen, je mag zelf bepalen hoe laat de vergunning ingaat. Ga niet vissen zonder vergunning!! Maak geen zalm dood als je hiervoor geen vergunning hebt, de straf is alle spullen inleveren en je maakt kans op 3 maanden gratis kost en inwoning. Het is ook mogelijk een Kill vergunning te kopen, je mag dan 1 vis vangen deze moet gedood worden waarna het vissen moet stoppen. Wij weten dit nu maar die informatie is moeilijk te verzamelen als je niemand hebt die Russisch spreekt, maar goed het hoort er allemaal bij.
Gastvrij en behulpzaam,
Russen zijn zeer behulpzaam en gastvrij zeker op het platteland, als je een Rus ontmoet die Engels spreekt schrijf zijn telefoonnummer op en hij helpt je zeker als je hem belt. Zo kun je een taxi regelen maar ook een hotel laten zoeken. Wij hebben gevraagd of de taxidriver, die onze vrienden bij het station had afgezet, ons naar de Kietsa kan brengen, een paar uur rijden maar dat maakt voor die gasten niks uit, ze doen graag een ritje. Ok, wij naar de Kietsa, mooi je ziet ook nog wat. Zalmvissen is ook veel reizen, te vroeg opstaan, te lang wachten, te laat naar bed, te veel wodka en te weinig of verkeerd eten en hard werken vooral dat laatste, en nu niet weten wat we straks weer tegenkomen.
De dropping,
Daar staan we dan, met een rugzak een hengelkoker en een kleine rugzak (daypack) aan de Kietsa, ik had geen idee maar het is een mooie rivier. Een stuk lopen dan maar, tot we een mooie kampplaats zien, dat waren we snel zat met al die spullen. Hup tent opzetten en klaar. Hengel optuigen en inmiddels was daar Alex die de vergunningen kwam brengen, prachtig dat is iemand waar je afspraken mee kunt maken. Hij heeft ook een kamp aan de rivier. We kunnen niet wachten dus snel ons waadpak aan, vlieg erop en klaar. Op de Atlantische Zalm vissen we bijna altijd met een droge lijn of een intermediate en dan een simpele leader of gewoon een stuk 35 tot 45 honderdste wat je wilt. En dan de vliegen ( maar dat misschien later, dat is een ander verhaal).
Kalasnikow
Sta je net lekker te vissen en dan komen er zomaar drie controleurs naar me toe. Zo uit het bos, die gasten zakken de rivier af in een raft en als ze in de verte een visser zien gaan ze aan wal en lopen ze door de struiken naar je toe.Twee man met de Kalasnikow (mitrailleur) in de aanslag of ze even mijn vergunning voor de Kietsa mogen zien. Ik heb het al eerder meegemaakt dus ik schrik er niet zo van, ware het niet dat mijn maat kilometers verderop staat met mijn vergunning. Hij is de rivier gaan afzakken en ik zou in de buurt van het kamp blijven. Dat gaat zo per toerbeurt. Dan is het lastig uitleggen als hij alleen Russich spreekt en niet verder komt dan "licence", ik weet dat ze me nog nooit hebben doodgeschoten dus dat gaan ze nu ook niet doen. Na het noemen van wat Russische namen, van de man die de vergunning had gebracht en zo nog maar wat namen, en vooral roepen "my licence my guide downstream" hielden ze het voor gezien. En blijf vooral onschuldig kijken. Het is niet ongebruikelijk dat jouw gids de vergunning heeft, maar of die rus dat ook begrijpt?
Stropers.
Even later zie ik ze in de raft voorbij komen. Iets verderop zie ik nog net dat ze een stroper in de boeien slaan. Voor plaatselijk bevolking is een vergunning duur erg duur en de vis is kostbaar heel kostbaar. Later stellen wij vast dat er een goed beheer voor de rivier moet komen. Verpacht de rivier voor 20 jaar aan een serieuze partij en geef de lokale bevolking een kans mede te delen in de opbrengst zo gaat dat in andere delen van de wereld ook. De tijd zal het leren.
100 kilo Zalm in een halve dag.
Net als elke visserij moet je het zalmvissen even doorkrijgen. Je hebt snelle en rustige stukken water, een run en een pool dus. De zalm moet soms een paar honderd kilometer de rivier op om de paaigronden te bereiken. De Atlantische Zalm eet niet gedurende deze periode. Het is dus noodzaak dat die vis doorzwemt en vlug ook, maar die vis is ook wel eens moe dus die stopt even. Waar die vis even stopt daar kunnen wij hem vangen. De Zalm volgt altijd de snelste stroomnaad van het water, dat is immers de kortste weg naar de paaigronden. Om gemakkelijk te zwemmen zwemt hij net naast de sterkste stroom. Dan op een moment is hij moe en ziet hij een grote kei of een kuil in de rivier, dan stopt de vis, en rust even. Het snelle water (een run) gaat hij snel doorheen, zodra het water rustig is stopt hij even (de tail-out van de pool) even later gaat hij verder als er een snel stuk water komt of een waterval dan stopt de vis weer, even moed verzamelen en dan in 1 keer snel door het moeilijke stuk. Dat stuk waar hij stopt is het "head of the pool". Als de Zalm door de rivier trekt zie je ze gewoon springen dan zijn de hiervoor genoemde plaatsen de hotspots. Meestal zie je de vis echter niet optrekken en daarom vissen we de hele pool uit. Je begint in het head van de pool met steeds langere worpen je werpt onder een hoek van 45 graden en laat de vlieg een swing maken, met een absoluut gestrekte lijn. En niet menden vooral niet menden. En zo vis je die hele pool uit. En dat alleen of met meerdere vissers achter elkaar. Als de vis optrekt en je bent alleen dan blijf ik gewoon staan en vis ik alleen bijvoorbeeld de tail-out, de vis komt in de tail-out en blijft even staan en zwemt weer door, constant komt er een nieuwe vis in de tail-out, zodra er een visser achter je aansluit is het de zalmgewoonte na elke worp 1, 2 of 3 stappen vooruit te doen, een ieder krijgt dan een kans de beste plek te vissen. Als de vis optrekt kun je ze soms achter elkaar haken wel meegemaakt dat we met een paar man staan en zo achter elkaar vis haken wel tot 100 kilo samen in een halve dag. Soms staan we met 3 man tegelijk ieder een vis te drillen. Meestal is het een paar aanbeten per dag en die moet je dan nog zien te haken en ook nog te landen. Op de Kietsa viste ik 9 dagen voor slechts 1 aanbeet, gelukkig haakte ik de vis. Alsof je onderwater een auto hebt gehaakt. Na 5 minuten drillen was het knal en los, dat is zalmvissen. Mijn Russische vismaat landde er 2 ook in totaal 9 dagen vissen.
Dit jaar weinig Zalm en hardwerken.
Vorig jaar landde ik de eerste dag met Hans Klutz en Jos Vanrunxt 23 Zalmen, dit jaar ving ik gedurende de eerste paar dagen niets, en ik was hierin niet alleen. Het water was te hoog en ging nog verder omhoog. Maar wacht als het water gaat zakken of het weer draait om, beter of slechter, dan gaat de Zalm weer zwemmen, hij moet immers snel naar de " Spawning grounds" want als het te lang duurt dan haalt hij de terugreis naar de zee niet meer en zal hij van uitputting sterven. Voor de Zalm is het een race tegen de klok. Niet elke Zalm zwemt tot de bron van de rivier als ze een mooie plaats vinden om te paaien dan paaien ze. Waarna ze weer richting zee gaan zwemmen. De mooiste vis om te vangen is een vis in " the head of the pool" , waarom? Wel, die is net lekker uitgerust en klaar om een moeilijk stuk te gaan zwemmen. En dan het liefst willen we zo'n vis zilver met de zeeluis er nog op. Want dan is hij nog maar kort in de rivier en mooi zilver en erg sterk. Heeft de vis gepaaid dan krijgt hij een andere kleur meer bruin, de vis is dan veel minder sterk.
Op de foto's zie je een mooie verse vis, een foto van een meter vis een Kelt (afgepaaide vis, bruin) en een foto van mijn Russische vriend George met een mooie verse 13.5 kilo Kola Zalm.
Niet voor watjes.
Zo'n trektocht langs de rivier is niet voor iedereen. Het is mooi, zwaar, hardwerken, uitglijden en koppie onder gaan, 's morgens in je bevroren waadpak stappen, echt koud worden, een hengel breken en weinig vis en ga zo maar door, maar Zalmvissen is meer dan een vis vangen. Een zalmreis is fantastisch.
Als jullie dit lezen ben ik al weer op weg, dan zit ik in Canada 18 dagen vissen om te proberen slechts 1 Steelhead te vangen. Steelhead, misschien wel de meest begeerde sportvis, een Steelhead is een " see going Rainbow Trout" en nu ben ik met de voorbereiding bezig. Stinger flies binden, hengels en lijnen testen en oefenen met werpen, liefst elke dag. Als je er plezier in hebt is niets teveel. Ver kunnen werpen is niet belangrijk, maar het helpt wel en het is beter thuis te oefenen en als je daar bent lekker te vissen. Als zalmvisser probeer ik ook iets achter te laten voor anderen, een waadpak, een hengel of een warme trui het maakt niet uit er is altijd wel iemand die het beter kan gebruiken dan ik.
Piscator non solum piscatur......
There is more to fishing than just catching
Izaak Walton "de volleerde hengelaar"(1653)
Hans Boomsluiter
Piscator (visser)