Wie kent het niet.. hengeldelen die telkens los schieten! Niet ongevaarlijk, want mocht een flinke vis op zo'n moment aanbijten dan loop je een grote kans op een ongewenst extra hengeldeel. Een klein beetje kaarsvet over de bus wrijven doet vaak wonderen. Let erop, maar een heeeel klein beetje want anders krijg je steeds een tikkend geluid bij het werpen (gelukkig eenvoudig te verhelpen door het kaarsvet deels weer weg te halen).
Aan de waterkant of op het water heeft het gros niet altijd een waxinelichtje bij de hand dus is het enige alternatief om de delen telkens weer vast te drukken om de paar worpen. LET ER WEL OP dat de hengeldelen NIET NAT zijn wanneer je dat doet; zeker bij koud weer en in zout water! Dit laatste overkwam mij ruim een jaar geleden in een bellyboat op het Oostvoorne meer. De delen waren nat geworden met zout OVM water, de buitentemperatuur was laag en bij het flink aandrukken van de 2 delen hoorde ik ze gewoon vacuum zuigen.. *FLOP* Maar goed, dat zijn zorgen voor later, bij de auto; lukt altijd wel weer om ze uit elkaar te krijgen.
NIET DUS! Een hele reeks aan methodes geprobeerd:
- hengeldelen in de knieholtes en uit elkaar proberen te trekken met je handen achter je rug
- met 2 personen aan ieder eind met het volle gewicht eraan gehangen
- de bussen gekoeld met ijsblokjes (het mannetjes-deel zou dan krimpen)
- de bussen verwarmd met zeer heet water (het vrouwtjes-deel zou dan uitzetten)
- combinatie van de laatste 2
- kruipolie erin proberen te laten lopen.. gaf alleen maar een kliederzooi en delen die glad werden
Uiteindelijk kwam ik zojuist een youtube filmpje tegen die ik jullie niet wil onthouden, waarmee het na een jaar zowaar is GELUKT om ze los te krijgen!!
Ik snap nog steeds niet goed waarom dit wel werkte en bijvoorbeeld de eerste 2 methodes niet, maar who cares, ze zijn weer los!!
Voor de geinteresseerden hier het filmpje!
NB: in het filmpje draait/tordeert hij een paar keer de delen; dit zou ik absoluut niet doen! De duct-tape methode werkt blijkbaar ook prima in combinatie met de knieholte grip en reduceert het risico op breuk.